Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

The Bland släpper låten ’Mighty Old One’ och blir hotade av arga män

Av Posted on Inga taggar 0

Hur ofta hör vi inte äldre, folk i samma ålder, och kanske även de yngre än oss säga ”Det var bättre förr”? Ganska ofta. Så ofta, faktiskt, att det börjar känns lite uttjatat. ”Förr” är också en ganska flytande idé; talar de äldre då om tiden vuxna enligt lagen fick puckla på sina egna barn hemma, och lärare i skolan, när de var olydiga? Eller tycker de kanske det var extra soft back in the day då man enligt den amerikanska lagen skulle skilja på människor efter deras hudfärg?

Extremt många saker har blivit bättre med tiden, samtidigt som framtiden känns allt mer oviss. Vad händer egentligen med miljön? Hur ska det egentligen sluta med Donald Trump som president? Varför har ett av de största svenska partier börjat föra samtal med rasistsvin? Några av de här frågorna har grämt det hyllade folkrockbandet The Bland, som senast syntes i ELLEs livesändning på Facebook när de tolkade Zara Larssons ”Lush Life”. De släpper i dag en ny låt som de döpt till ”Mighty Old One”, i vilken de riktar stark kritik mot flera av världens ledare. Jag ville naturligtvis prata med sångaren/låtskrivaren Axel Öberg och gitarissten/låtskrivaren Anton Torstensson från bandet!

Hej Axel och Anton! Varför behövs er nya låt ’Mighty Old One’?

– Haha, vilken rättfram fråga. Det är intressant att allting har ett behov att behövas för att finnas. Men måste jag argumentera för saken tycker jag att den rimligen behövs för att den är ett ilskerop. En reaktion. Just nu känns det ju nära till hands att uppleva oförmåga och svaghet inför all piss som pågår i världen, så jag tror det är dags att man istället tvingar sig reagera lite och inte bara lever vidare nu när hatet, förtrycket och rädslan känns på framfart.

Ni har skickat vykort och låt till politikerna på bilden. Tror ni att ni kommer få någon typ av svar eller reaktion från någon?

– Till dem och 500 andra. Klockan 12 idag när vykorten landat började samtalen rulla in ifrån skyddade nummer. Både till oss och skivbolaget. Hade förväntat mig reaktioner men att besvara okända män om var en bor blev något av en ny känsla. Sjukt att folk har så nära till hat. Tog inte lång tid innan man började tvivla på vad man håller på med. Undrar hur det känns för de som står ut med sånt här dagligen. Fy.

– Råkade av någon anledning avslöja vart vi håller hus när vi var med i radio idag också – då tilltog obehagskänslorna. Förställde mig någonstans hur männen, med sina sydsvenska dialekter (ja, en majoritet i alla fall), började packa sina bilar och åka upp mot Mellansverige. Hade kanske hoppats på en lite roligare känsla i kroppen.

Det här är ju lite av en politisk kupp, kommer ni bli mer politiskt aktiva som band betraktat eller är det här en engångsgrej för att läget är för jävligt just nu?

– Hur vi förhåller oss partipolitiskt kommer vi hålla osagt men vad gäller frågor om sexism, rasism och annat förtryck, ja bristande solidaritet i alla dess former, vill vi börja tala tydligare.

Ni pratar om att världens ledare blivit korrupta och att många behöver stanna upp, se sig omkring och ta ansvar. Vilket ansvar har ni som musiker, med en chans att göra just den här typen av röster hörda?

– Jag tycker att ansvaret ligger i att just göra sin röst hörd. Sin riktiga röst – nu när behovet är så starkt för detta. Om det är något man vill göra såklart. Att inte låta sig skrämmas av mobben och motivera andra att hänga på. Vi måste reagera och vara en del i att putta på världen i en riktning åt jämställdhet, öppenhet och gemenskap. Lät lite obehagligt klyschigt det där. Allting känns klyschigt när man pratar om självklarheter som att diskriminering är fel, men det får väl vara klyschigt då.

Nu har ni turnerat i flera år, skaffat er ett gediget CV med spelningar över hela Europa och ett gäng singlar och EPs utgivna. När kommer ert debutalbum egentligen?

– Som det ser ut nu släpps det i oktober i samband med att vi åker ut på Europaturné!

Berätta om turnén med Trummor & Orgel, Jim & Sam och Vurro! Låter ju grymt.

– Det ska bli kul att se vem som döljer sig under det där kokraniet. Trummor & Orgel är ett band vi har sett mycket av och det ska bli en ära att få spela tillsammans med dem. Jim & Sam är ett par från USA som just nu åker runt och spelar en spelning om dagen i ett år. Vi blev tillfrågade att haka på en sväng och vi tackade helt enkelt ja. I övrigt ska vi börja vidga vyerna och spela en del i Tyskland i vår. Det ska bli riktigt roligt.