Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

David Lagercrantz Millenium-bok blir Hollywood-film

Av Posted on Inga taggar 0

När framgångarna för Stieg Larssons Millenium-trilogi blev påtagliga kort efter författarens plötsliga bortgång kantades den tiden olyckligtvis av konflikter mellan Norstedts, Larssons änka och sambo Eva Gabrielsson samt författarens bror och pappa. Ingen som följer nyheterna i Sverige kan ha missat den infekterade dispyten.

När det blev klart att författaren David Lagercrantz och bokförlaget Norstedts, med Eva Gedin, Stieg Larssons förläggare och förlagschef, i spetsen, skulle publicera en fjärde bok i serien tog det hus i helvete. En del pratade om gravplundring och hur omoraliskt det var att fortsätta på en död författares livsverk, medan andra längtade efter att få fortsätta läsa om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. David Lagercrantz, som fått sitt livs chans, hamnade mitt i ett bråk han aldrig föreställt sig vara en del utav.

Den ursprungliga boktrilogin blev till tre stycken filmer, ursprungligen filmade som sex avsnitt à 90 minuter, med Mikael Nyqvist och Noomi Rapace i huvudrollerna. Filmerna blev en internationell succé precis som böckerna, och det tog inte lång tid förrän Hollywood tillskansade sig rättigheterna till att göra en amerikansk variant av den första boken i serien, Män som hatar kvinnor, The Girl With the Dragon Tattoo på engelska. Filmen regisserades av David Fincher (Fight Club, Gone Girl) och blev också den hyllad och nominerad till hela fem stycken Oscars, bland annat för Bästa kvinnliga huvudroll. Angus Wall och Kirk Baxter vann till slut i kategorin Best Achievement in Film Editing.

Till skillnad från den svenska filmatiseringen var aldrig planen att göra film av de då två resterande böcker i serien. David Fincher uttryckte en viss vilja att göra ytterligare en film efter The Girl With the Dragon Tattoo, men efter sex års tystnad tynade förhoppningarna om att få se amerikanska versioner av Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes. Under måndagen offentliggjordes det däremot att Sony gett grönt ljus att filmatisera den extremt uppmärksammade Det som inte dödar oss, David Lagercrantz bidrag till Millenium-serien. Boken orsakade nämligen inte bara uppståndelse och stark kritik i Sverige, den hyllades unisont internationellt som en värdig och mycket kompetent skriven fortsättning på Stieg Larssons berättelse om Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist.

Tyvärr kommer varken Rooney Mara eller Daniel Craig att återvända i rollerna som Salander och Blomkvist, vilket efter sex års väntan känns ganska trist. Personligen hade jag gärna sett att de båda repriserade rollerna, inte bara på grund av att de gjorde det väldigt bra första gången, men också för att man då skulle kunna skapa kontinuitet om filmrättigheterna till bok nummer två och tre reds ut i framtiden. Däremot ett tämligen osannolikt scenario, om man ska tro ryktena som lyder att bok nummer tvås intrikata handling blev för svår att tackla. Plus att David Fincher, Rooney Mara och Daniel Craig blev alldeles för dyra för Sony att ha med i samma film.

Under 2018 kommer The Girl in the Spider’s Web, som Lagercrantz bok översattes till på engelska, att ges ut. Filmen ska regisseras av Fede Álvarez (Evil Dead, Don’t Breathe), och enligt BuzzFeed, som var först ut med att rapportera om filmatiseringen, ska filmen ha en helt ny skådespelarensemble. Man genomför för tillfället en ”global search” för att hitta filmens stjärna—Alicia Vikander har tidigare varit på tal för rollen, men har enligt uppgifter tackat nej—och Alvarez själv menar att, ”Lisbeth Salander is the kind of character any director dreams of bringing to life. (…) We’ve got a great script and now comes the most fun part — finding our Lisbeth.”