Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dave Chappelle återvänder med två nya standup-föreställningar efter 13 år

Av Posted on Inga taggar 1

Foto: Getty Images.

För tretton år sedan kom Dave Chappelles senaste stand-up-special, For What It’s Worth. Jag och mina vänner har dragit repliker från den, och i stort sett allt annat Dave Chappelle gjort sedan dess, och det slutar aldrig någonsin vara roligt. Om det fanns ett motsvarande ord på svenska för engelskans hilarious skulle jag använda det.

Dave Chappelle exploderade ut i det kollektiva medvetandet med sin Chappelle’s Show på Comedy Central, i Sverige och många andra länder visades sketchserien på MTV, som hade premiär den 22 januari 2003. Visserligen hade han tre år tidigare släppt sin geniala stand-up-special Killin’ Them Softly, men det var med Chappelle’s Show som komikern såg till att hela världen visste hans namn.

Chappelle’s Show sändes mellan 2003-2006, och fick ett ganska dramatiskt slut, då Chappelle själv hoppade av trots att han blivit erbjuden en hiskelig summa pengar för att skriva och producera en tredje säsong av den sinnessjukt populära serien. Med sketcher som Charlie Murphy’s True Hollywood Stories om Prince och Rick James, Black Bush, Mad Real World, White News och Making the Band satte Dave Chappelle ribban för en ny typ av humor som friskt blandade olika grepp, och förvandlade rasism och fördomar till humor på ett minst sagt skickligt vis. Det är alltså ingen slump att Dave Chappelle i dag anses vara en av de största och spela i samma liga, både kvalitet- och mytologmässigt, som Richard Pryor och Eddie Murphys tidiga stand-up-år.

När Chappelle hoppat av produktionen av en tredje säsong Chappelle’s Show gick det rykten om att han stuckit till Afrika, och att han aldrig skulle återvända. Så var inte fallet, han hade visserligen spenderat en kortare period i Afrika men återvänt till USA ganska så omgående. För Chappelle verkar det som att han tröttnade hyfsat snabbt på all uppståndelse och förväntan som Chappelle’s Show lockat i och med de omätbara framgångarna, och att han enbart ville ta det lugnt ett tag.

I slutet av 2010 dök Dave Chappelle upp på Laugh Factory i Hollywood, och gjorde ett tiominutersset där han menade att han inte hade nåt material att bjuda på. Ändå kom det några korta klipp ur det som stundtals håller samma klass som hans två tidigare stand-up-specials, särskilt den när han lyckas skämta om när Michael Richards—mer känd som Kramer i Seinfeld—hävde ur sig rasistiska glåpord till en medlem ur publiken. Det var en Dave Chappelle så som vi som varit med från början känner honom, en komiker som vågar skratta åt sina egna skämt när det tillför ytterligare nyanser till framträdandet, så som i klippet nedan när Chappelle börjar skämta om Kramer och slår mikrofonen på sitt ben och skrattar.

I höstas offentliggjordes det att Dave Chappelle skulle vara värd för ett avsnitt av Saturday Night Live, som han genomförde med bravur. Det var naturligtvis inte densamma gränslösa humor vi tidigare sett i hans egna Chappelle’s Show. Kanske för att Saturday Night Live är i jämförelse värdelöst 9 av 10 gånger, men hans insats var klart godkänt och sketchen där Chappelle själv spelar Negan från en av sina personliga favoritserier The Walking Dead lika gärna skulle kunnat vara en sketch från just Chappelle’s Show.

Foto: YouTube/Saturday Night Live.

Det senaste året har det dessutom florerat rykten om att Dave Chappelle har inte bara en, eller två, utan tre stycken stand-up-specials i pipen. Det har varit oklart hur och när dessa skulle se dagens ljus, men så äntligen har Netflix, som det visar sig är de som ligger bakom beställningen av dessa stand-ups, kablat ut en teaser för två stycken stand-up-specialer som har premiär den 21 mars på Netflix. I den sitter Dave Chappelle vid en uteservering med en tänd cigarett och ser ut att kontemplera livet, medan olika pålagda soundbites från en av föreställningarna hörs i bakgrunden, ”I know I’ve been gone a very long time…”. Rysningar. 21 mars landar två stycken stand-up-specials med Dave Chappelle på Netflix.