Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Regissören till ’It follows’ återvänder med mystisk svart thriller

Av Posted on Inga taggar 0

Under the Silver Lake är David Robert Mitchells första film sedan skräckmästerverket It follows, som med sin suggestiva mystik, fantastiska filmkonst och psykologiskt skräckinjagande berättarteknik gjorde någonting nytt med den evinnerliga skräckfilmsgenren. Under the Silver Lake faller inte på något sätt i samma kategori som It follows – trots att de delar Mitchells fingertoppskänsla för metodisk filmkonst.

Andrew Garfield spelar Sam som en dag plötsligt blir kär i sin nya granne Sarah (Riley Keough). Hon flyttar däremot abrupt mitt i natten utan att meddela honom, vilket drar igång en för Sam frustrerande jakt på Sarah – eller kanske snarare jakt på svar på vad som hänt med Sarah. Han blir besatt av att få reda på vad som hände samtidigt som han börjar grubbla över ett märkligt märklig mord på en miljardär.

Ny dokumentär om Steven Spielberg från HBO

Av Posted on Inga taggar 0

Foto: HBO

Det må vara hänt att mycket kan sägas om den amerikanske regissören Steven Spielberg, men ingen kan förneka hans avtryck i filmvärlden, och särskilt äventyrsgenren. Han ligger bakom några av de största och mest ikoniska filmerna som projicerats på filmduken; Jaws, Indiana Jones, Star Wars, Gremlins, Jurassic Park, Transformers, Schindler’s List, Men In Black, Back To The Future, Who Framed Roger Rabbit?, Empire of The Sun, The Color Purple, E.T., The Goonies och så vidare. Det har blivit en del filmer genom åren för gamle Steven, och oavsett om han varit involverad i dem som regissör, manusförfattare eller producent har han en unik förmåga att sätta sitt avtryck.

Nike säger upp samarbetet med A$AP Bari

Av Posted on Inga taggar 3

2017 har inte varit kläddesignern, före detta rapparen och A$AP Mob-medlemmen A$AP Bari. Det har visserligen eldats upp ett stort intresse för samarbetet mellan Baris egna klädmärke VLONE och Nike, de i dag extremt limiterade och hypeade VLONE Air Force 1, som i skrivande stund säljs för omkring 14 000 SEK på Flight Club ($1,750) men den elden har antagligen för evigt slocknat efter sommarens händelser.

Det hela började egentligen med att Bari visade upp sin första vår- och sommarkollektion med VLONE under modeveckan i Paris i juni, som omedelbart blev nedsablad av den ena modejournalisten efter den andra. Bland annat menade många att det ”inte fanns någonting intressant eller spännande” med kollektionen samtidigt som andra verkade tycka att designen var slapp och lat. Bari skakade förmodligen av sig kritiken ganska snabbt med vetskapen att hypen kring honom själv och sitt A$AP Mob aldrig skulle tillåta någon form av personlig konkurs eller större bakslag.

Chance the Rappers dans gör mig lycklig

Av Posted on Inga taggar 2

Igår släpptes remixen på Francis and the Lights fantastiska låt ”May I Have This Dance?”, där Chicago-rapparen och musikaliska geniet Chance the Rapper välsignar den redan omtyckta låten med sin närvaro. Och inte nog med att Chance hoppat på låten, han har tillsammans med Francis Farewell Starlite, personen bakom Francis and the Lights, gjort en video där Chance inleder med att visa några uppfinningsrika, om än sparsmakade, dansrörelser för att sedan låta Francis ansluta och dansa tillsammans med rapparen.

Iklädd Yeezy Boosts, Levi’s, instoppad t-shirt med texten ”Chicago Girls Do It Better” och sin signaturkeps gör Chance musikvideon till sin egen med en så mysig dans att man går av på mitten, samtidigt hans vers skapar en gladlynt stämning i en redan lycklig låt som får vem som helst på bra humör. Det finns inte så mycket mer att säga egentligen,

Varning för grov Twin Peaks-abstinens efter senaste teasern

Av Posted on Inga taggar 0

Om litet drygt en vecka kanske vi får reda på vem som mördade Laura P… eller vänta, det fick vi ju faktiskt reda på, så pass tidigt in i den andra säsongen av Twin Peaks att man beslöt att lägga ned en av tidernas mest ikoniska tv-serier efter bara två säsonger. Visserligen var ambitionerna med serien skyhöga, och David Lynch och Mark Frost kanske inte hade fortsatt i samma sjuka överproduktion som dagens tv-serier allt för ofta sysslar med, men den där mytomspunna tredje säsongen kanske inte dröjt ända till den 21 maj 2017 hade Lynch och Frost kämpat lite mer för att fortsätta berättelsen om det lilla samhället någonstans i bergen i den amerikanska mellanvästern.

Den 21 maj 2017 (söndag om en vecka) visas de första fyra avsnitten av tv-serien Twin Peaks i USA. Fina som de är kommer HBO Nordic redan dagen efter,

Frank Oceans ’blonded RADIO’ är varken radio, podcast eller en show

Av Posted on Inga taggar 2

Dem hittills tre utgivna avsnitten av blonded RADIO har nästan gett lyssnarna en mer intim inblick i Frank Oceans huvud än hans egna musik. Och då är han själv inte ens med som värd för programmet, utan låter sina vänner ta hand om den biten. Trots det har jag aldrig känt mig närmare Ocean.

I skrivande stund har det givits ut blott tre episoder av Frank Oceans radioshow blonded RADIO, som distribueras av Apple i deras Beats 1-segment för alla med ett Apple Music-konto. Lagren är många här, och det gäller även Oceans radioshow. Jag vet ärligt talat inte om man kan kalla det show. Eller ens radio. Det är… en spellista, typ?

Jag var en av de som tyckte det lät ganska fånigt när Drake annonserade att han inte skulle släppa en skiva, utan spellistan More Life.

Nya Twin Peaks visas på HBO Nordic

Av Posted on Inga taggar 0

Det är med högsta möjliga förväntningar som tv-serien Twin Peaks återvänder efter 25 år. David Lynch och Mark Frost har återigen skrivit manus, och som om det inte var nog har Lynch själv regisserat den tredje säsongens samtliga 18 avsnitt. I stort sett hela ursprungsensemblen återvänder också, med tillskott av bland andra Lynch-favoriten och Big Little Lies-stjärnan Laura Dern, Amanda Seyfriend och Michael Cera, bland många, många andra.

HBO Nordic samarbetar sedan tidigare med tv-bolaget Showtime, och har tidigare visat flera av deras serier, och nu kan man även räkna dit den tredje säsongen av Twin Peaks, som har av tv-bolagsbossar kallats ”rent David Lynch-heroin”. Det bådar definitivt gott för alla som legat och vridit sig i Twin Peaks-abstinens.

Twin Peaks har premiär på Showtime i USA den 21 maj. HBO Nordic menar att vi i Norden kommer kunna se Twin Peaks från och med den 22 maj genom deras streamingtjänst.

Gösta ’Monsieur Picasso’ Ekman 1939-2017

Av Posted on Inga taggar 2

”Har du hört att Monsieur Picasso har dött?”

Jag skrev ett sms till min pappa så fort jag tidigare under lördagen den 1 april hörde den, olyckligtvis sanna, nyheten att skådespelaren och geniet Gösta Ekman gått bort. Ekman tillhörde och tilltalade en generation betydligt äldre än min egen, men tack vare min pappa fick jag i väldigt ung ålder stifta bekantskap med Gösta Ekman och några av dem filmer han gjorde tillsammans med Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Hemma i tv-möbeln av furu fanns flera inspelade VHS-kassetter; de som gick varmast i vårt hem var Picassos Äventyr, Ägget är löst! och Äppelkriget. Även de tidiga Jönsson-ligan var uppskattade, men det var framförallt dem tre förstnämnda filmerna som jag minns med stor nostalgisk lycka.

Picassos äventyr minns jag som den jag såg flest gånger och kommer ihåg allra tydligast.

The Bland släpper låten ’Mighty Old One’ och blir hotade av arga män

Av Posted on Inga taggar 0

Hur ofta hör vi inte äldre, folk i samma ålder, och kanske även de yngre än oss säga ”Det var bättre förr”? Ganska ofta. Så ofta, faktiskt, att det börjar känns lite uttjatat. ”Förr” är också en ganska flytande idé; talar de äldre då om tiden vuxna enligt lagen fick puckla på sina egna barn hemma, och lärare i skolan, när de var olydiga? Eller tycker de kanske det var extra soft back in the day då man enligt den amerikanska lagen skulle skilja på människor efter deras hudfärg?

Extremt många saker har blivit bättre med tiden, samtidigt som framtiden känns allt mer oviss. Vad händer egentligen med miljön? Hur ska det egentligen sluta med Donald Trump som president? Varför har ett av de största svenska partier börjat föra samtal med rasistsvin? Några av de här frågorna har grämt det hyllade folkrockbandet The Bland,

’En droppe midnatt’ blir scenföreställning

Foto: Therese Öhrvall

Jason Diakité bestämde sig tidigt att istället för att skriva en generisk självbiografi över sitt liv som musiker och textförfattare skriva om sin egen släkt och dess historia. Ett genidrag, visade det sig, då boken skördat stora framgångar och lovordats sedan lanseringen i höstas. Själv intervjuade jag Jason, vårt möte går att ta del av här, som berättade att arbetet inte bara var ett sätt att ta ett nytt grepp på självbiografin utan också en anledning för Jason att ta reda på mer om sin släkts historia. Det blev en mycket intressant och rörande historia om identitet, utanförskap och främlingsfientlighet, som det borde skrivas och pratas mer om.

Den 21 september 2017 kommer boken En droppe midnatt att sättas upp som scenföreställning av och med Jason själv, i Stockholm och Malmö.

– Jag ser fram emot att få levandegöra En droppe midnatt på scen och sätta musik till orden.