Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tv-torsdag: Crime City Love

Av Posted on Inga taggar 0

På torsdagar skriver bloggen om tv.

Jag har ett problematiskt förhållande till inhemska produktioner i public service-television. När jag väl ser dem är det i regel med stor behållning, ändå väljer jag i nio fall av tio att titta på repriserade avsnitt av Simpsons och Family Guy på TV6, där jag ofta kan alla replikerna utantill. Kvalitet väljs slentrianmässigt bort för att den känns för energikrävande, till min egen förlust. I dag var dock ett undantag, och på tablån fanns Klara Levins dokumentär Crime City Love, som biovisats på utvalda platser under sommaren och som tidigare ikväll visades på SVT2. Den handlar om det malmöbaserade roller derby-laget Crime City Rollers, med särskild fokus på fyra medlemmar.

Lagsport utgör en cykel av konstgjorda behov och belöningar, uppoffringar och tillfredsställelse, kamp, förlust och seger, allt sammanbundet av gemenskap. Det är en konstruerad och förenklad verklighet, men när deltagarnas känslor investeras blir den lätt till något sannare och viktigare än mycket annat i deras liv. Crime City Love åskådliggör detta fenomen på ett fantastiskt sätt. Roller derby har dessutom ett flertal unika egenskaper: Det är en fullkontaktsport där alla utövare är kvinnor, och förefaller vara en miljö där ömsesidigt stöd och uppmuntran alltid behövs, och tillhandahålls i överflöd. Det är vackert och inspirerande att se. En annan intressant dimension är det faktum att varje spelare enligt sportens tradition väljer ett nytt attitydstint namn, som ofta utgörs av en ordvits och/eller en sexuell anspelning: De fyra spelare som står i fokus för dokumentären går under sina alias Bobicat, Alotta Riot, Fenix Fortsomfan och Bitter Fit, och det finns gott om manöverutrymme att ytterligare kustomisera sin rullskridskopersona med smink och unika kläder, ofta med estetik hämtad från punk, rockabilly och tankgirlsk popkonst. Identitetsskiftet gör det möjligt att skapa ett alter ego som spelare, ingjutet med egenskaper som kan vara komplicerade att leva ut i sitt vanliga liv. Internetforum och dator- eller tv-spel har en liknande funktion för många av oss: Jag må vara timid och försagd i min vardag, men i The Elder Scrolls kan jag skövla världen som en samvetslös massmördare eller visa mitt mod som självuppoffrande hjälte. Jag får intrycket av att roller derby tillhandahåller en snarlik ventil för många av sina utövare, men upplevelsen blir naturligtvis så mycket starkare när du löper kronisk risk att höfttacklas sönder och samman av ett blodtörstigt motståndarlag, snarare än att ådra dig liggsår från spelsoffan.

Dokumentärens fyra centrala spelare är valda med fingertoppskänsla: Alotta Riot är en av lagets tränare, med dennes klassiska balansgång mellan vänskap och auktoritet. Fenix förälskar sig i en motspelare. Bitter Fit är en rookie som hoppas på att en dag uppgraderas till A-laget, och som snabbt börjar visa potential. Bobicat lever ensam, och har hittat sin familj i medspelarnas villkorslösa systerskap.

Roller derby började i samband med själva rullskridskons uppfinnande under 1900-talets första halva, men den klassiska sporten bär få likheter till dagens. Deltagarna var till att börja med män, och sporten blev efterhand ett turnerande fenomen med manuskripterade matcher, snarlikt amerikansk fribrottning. Den sport vi ser i Crime City Love uppstod som en gräsrotsrörelse i Austin, Texas under det tidiga 2000-talet. Man blev en utpräglad damsport både organisatoriskt och deltagarmässigt, lät sig inspireras av det medvetna underhållningsvärdet och utstuderade artisteriet i klassisk roller derby, men standardiserade ett regelverk. Sportens framtoning passade som hand i handske med den gryende tredjevågsfeminismen, och idag finns roller derby världen över. Reglerna är enkla: Två lag med vardera fem deltagare delar rinken samtidigt, och färdas i cirklar i samma riktning. Fyra av varje lags spelare agerar blockers, en är en jammer. Jammern tar poäng för sitt lag genom att varva motståndarlagets spelare. Som blocker är det din uppgift att hindra motståndarens jammer i sin framfart, och att hjälpa din egen.

Crime City Love är en fantastisk liten dokumentär, som ger en inblick i en mycket exotisk och vital subkultur, med utrymme för både ilska och humor och hela spektrat däremellan. Liksom alla bra dokumentärer innehåller den scener av sådan intimitet att man fascineras av att kamerans närvaro inte gör dylikt omöjligt; främst umgänget mellan Fenix och hennes franska flickvän, som flyttar till Sverige för att de ska kunna spela tillsammans.

Dessutom: Roller derby är en av åtta sporter som övervägs för olympisk status inför OS i Tokyo 2020. Jag håller tummarna, och det kommer även du att göra efter att ha sett Crime City Love, som finns att tillgå på SVT Play från och med nu, och som repriseras på söndag i SVT2 klockan 23:55.