Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Jaeger LeCoultre utökar Geophysic-serien

slideshow_geophysic_1.jpg

Nya Geophysic Universal Time från Jaeger LeCoultre.

Förra året kunde ni här på bloggen läsa om Jaeger LeCoultres nylansering av modellen Geophysic från 1958.

I förra veckan lanserade företaget två nya modeller ur serien.

Det rör sig om en helt ny kaliber (770) framtagen inhouse av JLC med en så kallad True Second-komplication. Vad detta innebär är är att sekundvisaren till skillnad från på vanliga mekaniska urverk inte flyter fram utan hoppar ett steg per sekund. Detta kan verka ytterst märkligt då det är precis vad som sker med batteri/quartz-drivna klockor men att genomföra detta mekaniskt är betydligt svårare än många kan föreställa sig. Det kräver nämligen otroligt mycket kraft för klockan att göra dessa stopp och hopp.

Rolex har sin ikoniska ”Tru-Beat” från 1950-talet med samma teknologi och flera independenturmakare av högsta klass så som Arnold&Sons och Jaquez-Droz har gett sig på tekniken som ger en möjlighet att mer exakt mäta tid i sekunder men framför allt visar på en stor mekanisk utmaning.

Klockans boett är strax under 40mm (39.6mm närmare bestämt) och känns som en modern men genomtänkt storlek för en mer elegant klocka med läderband.

Min favorit är dock modell nummer två som lanseras, den så kallade Geophysic Universal Time. Den har försetts med kaliber 772 som är en utveckling av 770 men med en världstidsfunktion. Modellen har samma boett som sin broder och är i ärlighetens namn den kanske snyggaste världstidsklockan jag sett de senaste åren på marknaden.

Bägge modellerna kommer finnas tillgängliga i stål respektive roséguld.
Det har inte fastställts några svenska listpriser i skrivande stund men True Seconds beräknas kosta ca $9´000 i stål och $17´500 i roséguld.
Universal Time blir något dyrare med ett beräknat pris på ca $15´000 i stål och $25´000 i roséguld.

Geophysic-jlc-8018420.png

Geophysic True Second i stål.
Geophysic-jlc-8102520.png

Geophysic Universal Time i Roseguld är helt klart bland de snyggaste i sitt slag på marknaden.
Screen Shot 2015-10-07 at 13.05.01.png

Det vackra nyutvecklade 770-verket från JLC.

Nedan kan ni se en film från företaget som förklarar de nya modellerna.