Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Frågor och Svar – Rolex Datejust ref. 17000

dj 17000.jpg

Rolex Datejust Oysterquartz ref. 17000

Hej Andreas.
Går i tankar att köpa min första ”riktiga” klocka och har snöat in mig på en vintage Rolex Datejust ref 17000.
Har du något att säga om dessa klockor? Är det en prisvärd klocka eller är jag helt ute o cycklar?

MVH David

Svar:

Hej David,

Roligt att höra att det är dags för första stora klockköpet. Rolex Datejust är verkligen en av historien klassiker och ref. 17000 är ett lite av en udda fågel i modellens historia.

Det är en del av Rolex satsning på Quartztekniken under 1970-talets kvartskris. Modellen är både tekniskt och estetiskt typisk för perioden och tillhör Rolex enda renodlade serier av quartzverk. Man ser tydligt att man inspirerats av den periodtypiska kantiga boettform och integrerade länkinfästningen som gjorde exempelvis Royal Oak och Nautilus mycket framgångsrika.

Modellen har gått upp en del i pris de senaste åren men kan absolut vara en bra investering då det fortfarande rör sig om en unik modell i företagets historia. Jag tror däremot att de vanliga referenserna av mekaniska Datejusts så som 160X och 16XXX är något mer likvida och lättsålda. Värt att ha i åtanke är att det med 17000 rör sig om quartz med de för- och nackdelar det innebär. Precisionen är fantastisk, klockan behöver inte vridas upp och kan ligga i veckor utan att behöva ställas om.

Samtidigt så saknar man eventuellt det mekaniska som Rolex främst är förknippat med så det är värt att ha i åtanke vad man lockas av i sitt första riktiga köp.

Jag personligen tycker väldigt mycket om modellen just för att den INTE är den typiska Rolexmodellen.

dj 17000 2.jpg

En Datejust ref. 17000 med silvertavla såld av HQ Milton i San Francisco.