Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Superga 2750 – den tidlösa sneakern

De senaste åren har sneakern etablerat sig på allvar i den dressade garderoben. Den ger variation och möjlighet att tona ner formaliteten och vid rätt kombination kan det vara supersnyggt med sneakers till kostym. En klassisk sneakeraktör som måste anses som mycket prisvärd vad gäller både kvalitet och estetik är italienska Superga.

Företaget är over 100 år gammalt. Det såg ljuset i Turin 1911 när Anonima per Azioni Walter Martiny började tillverka vattentäta kängor för lantbrukare där sulan på skon bestod av vulkaniserat gummi. 14 år senare, 1925, skapades deras klassiker 2750, som då var den första tennisskon med gummisula av samma typ. 2750 har alltsedan dess anpassats för att klara olika typer av väder och flera designsamarbeten har genomförts. Ambitionen för företaget har varit att göra Superga till folkets sko och prisklassen underlättar ju sannerligen för ambitionen, och i vår mening är det inte fel att kalla 2750 för en klassiker.

Wiberg möter våren på en Vespa

Vi hade nästan glömt hur förträffligt det är att köra vespa (italienska för geting). Att obehindrat glida mellan filerna och eventuellt irritera bilisterna något. Att aldrig behöva stå i kö på Stockholms trånga gator. Det känns, för ett ögonblick, som att vi är tillbaka i Rom 2006.

Självklart, försiktighet måste vidtas, men bortsett från det är man fri. Fri att färdas vart man vill i staden med en häpnadsväckande snabbhet. Nytorget till Kornhamnstorg på sex minuter istället för 20. Solen strålar och vinden leker i den handgjorda linnescarfen från Paolo Albizzati.

Vi börjar vår resa på Kungsholmen och gasar till max på vanligtvis ogästvänliga Västerbron, men den här gången är vi vänner. Plötsligt är vi på Söder Mälarstrand där de chevalereska båtarna trängs i vårluften.

 Ska vi åka vidare till Skinnarviksberget, det var längesedan? Klart vi ska. Slipsen följer med. Magnifik utsikt och vårluften är frisk.

Här är de nio bästa outfitsen på Filmfestivalen i Cannes

Filmfestivalen i Cannes är världens största filmfestival på många sätt, stil- och modemässigt inte minst. Genom åren har mängder av lyckade (och misslyckade) outfits rullat i staden, inte bara stilenliga smokings på röda mattan. Vi har tagit ut våra favoritkreationer genom åren.
Det roliga, ur ett modeperspektiv, med filmfestivalen i Cannes är att herrarna vågar ta ut svängarna mer än på exemplevis Oscarsgalan. Eftersom festivalen pågår under ungefär två veckor och vädret är givmilt ser vi ofta att herrarna vågar klä sig i ljusare kreationer.
När man googlar runt på kläder i Cannes genom tiderna är det enklare att hitta bilder på damerna av naturliga skäl: en klänning smäller högre än en smoking för modehusen. Dessutom är stjärnornas klädsel inte alltid i linje med det italienska, skräddade mode vi uppskattar allra mest. Istället är det drakar som Armani, Tom Ford och Dolce & Gabbana som klär skådespelarna. Detta innebär såklart inte att de inte är välklädda,

Så höjer vinglaset smaksupplevelsen

Att mat för det mesta smakar bättre på restaurang än hemma kanske inte så konstigt då den förhoppningsvis tillagas av duktiga kockar och på bra råvaror. Har du dock någonsin funderat varför vinet smakar bättre? Även om upplevelsen och servicen så klart bidrar till helhetsintrycket finns det en aspekt som ofta kanske förbises. Vinglaset!

Hemma negligeras tyvärr detta faktum ofta. Enkla och billiga, eller designmässigt ekivoka, glas ställs fram och förvandlar i vissa fall ett magiskt vin till ett enkelt bordsvin. Så stor skillnad kan det nämligen vara när den sensoriska utformningen förbises. Samma vin, serverat i två olika glas, kommer inte bara dofta olika utan dessutom skilja i smak.

Smak är naturligtvis någonting subjektivt men det finns definitivt sätt att höja en vinkväll. Att dricka ur ett perfekt utformat glas av hög kvalitet höjer inte bara känslan och upplevelsen utan dessutom smaken i själva vinet.

Tre fina ölsorter att dricka i sommar

Det är svårt att inte tycka om Gotlands bryggeri. Ett av våra allra första micro- och hantverksbryggier har sedan 1995 stått för kvalitet och komplexitet och mycket tack vare den karismatiske Johan Spendrup har bryggeriet gjort en härlig resa.

Han värdesätter hantverket och traditionen där just Gotland har spelat en stor roll. Noggrannhet i detaljer premieras och man kompromissar inte med kvalitet. Råvarorna skall vara utsökta och bryggningen skall betraktas som konst. Resultatet blir då oftast bra och Chevaleresk har provat tre av deras dryga tjugotalet produkter.

 

Wisby Klosteröl

Wisby Klosteröl är bryggeriets första produkt, ett öl som fortfarande står sig starkt gentemot både svenska och internationella ölsorter. Bryggeriet tar stolthet i att det är det första färskölet som introducerades på marknaden.

Färg: en tjock öl med något dimmig kopparfärgad ton

Doft: exotisk frukt!

Två våriga bourbons

Det är ofta ganska trevligt att sippa på en fin bourbon under vårens solstrålar. Två sorter vi alltid varit lite nyfikna på och druckit alltför lite av är Bulleit Bourbon och Bulleit Rye. I dag har vi skrivit ner ordentliga noteringar.

Det finns egentligen tre anledningar till att vi provade Bulleit från allra första början: mycket fina flaskor, att de hade ett rågalternativ till sin bourbon (rye whiskey) samt att den är buteljerad vid fina 45% (många bourbonsorter är det). Faktum är att om den varit 40% hade vi med största sannolikhet låtit den vara, sådan är effekten av de extra fem procenten.

Liksom ca 85%  av USA’s bourbonsorter kommer Bulleit från Kentucky (man får kalla drycken bourbon även om den är destillerad utanför delstaten tvärtemot vad många tror). Naturligtvis kommer destilleriet med en historia, jänkarna är bra på det. År 1987 uppfyllde Thomas E. Bulleit,

Svensk gin i världsklass

Nu är det vår. Det firar redaktionen med en GT. Eller mer korrekt, en gin & tonic. Vi vet, det kanske är lite väl tidigt, men vi kände att vi var tvungna att ta del av drycken från destilleriet vi besökte nyligen, nämligen svensk gin från Hernö.

Hernö Gin är beläget i byn Dala, strax utanför Härnösand i Ångermanland, således en del av det vackra världsnaturarvet Höga kusten. Företaget grundades 2011 av ginentusiasten Jon Hillgren. Han hade redan 1999 begett sig till London för att arbeta som bartender och fann där passionen till ginen. Efter en hel del studier, besök och provsmakande slog han alltså upp portarnatill sitt eget destilleri, som då blev Sveriges första, renodlade gindestilleri och även världens nordligaste.

Hernö Gin Distillery har en imponerande startuppställning. Där hittas Hernö Gin, Navy Strength Gin, Old Tom samt Juniper Cask Gin.

Fem riktigt rökiga whiskys

Få saker är lika värmande som en riktigt rökig dram. Vi presenterar fem fina alternativ.

De flesta av er känner säkert till varför en whisky blir rökig, och varför rökigheten varierar i styrka. Sädesslaget, som alltid är korn i single malt, måste blötläggas för att utvinna stärkelse som så småningom blir alkohol via destilleringen. Antingen kan man låta kornet lufttorka eller så kan man använda rök från torv, peat på engelska. Man skyfflar alltså in stora mängder torv i en eld och låter röken stiga upp genom ett tak varpå kornet vilar. Hur länge man röker kornet avgör till stor del hur rökigt det blir och man mäter detta i ppm, parts per million.

De fem varianterna varierar i rökighet, men alla är de tydligt rökiga. Gillar man rökig whisky är det här mycket bra alternativ, helt enkelt.

1. Big Peat

Typ: Blended Malt (flera sorters single malt ihopblandade)
Region: Islay
ABV: 46%
Pris: 511:-

Big Peat från oberoende buteljeraren Douglas Laing är en blandning av single malts från Ardbeg,

Chevaleresk: En förklaring

Det var en gång en riddare som var stilig nobel och stark. Han dedikerade sin tid åt gud och kärleken. Vart han än begav sig förde han med sig rättvisa och så fort han fick möjlighet räddade han jungfrur i nöd.

Nja, skulle inte tro det. Snarare tvärtom.

Exemplen på riddarnas brutala gärningar är otaliga men om du frågar någon i italienska Cesena kommer de troligtvis kunna berätta om Sir John Hawkwood. Ivrigt påhejad av kardinalen i Genève ledde han år 1377 sina trupper till ett rasande angrepp mot Cesenas befolkning i vilket 6000 män, kvinnor och barn saklöst slaktades. Faktum är att många av de medeltida riddarna var riktiga praktsvin och bestialiska mördare.

Ändå är det ur ridderskapet som ordet chevaleresk har sitt ursprung. Innebörden av begreppet har utvecklats över tid då det franska ordet för riddare, chevalier, användes på olika sätt under medeltiden.

Måns: jag kan inte förstå denna onani i whisky

Måns:

Vi står och blir sminkade i världens kanske mest välsorterade spritbutik, The Whisky Exchange i London, och vi skall strax spela in inslaget när vi vandrar runt i denna extas och får sippa på mängder av högkvalitativ pinne (whisky). Klockan är 08.00. Måns muttrar för sig själv.

”Det är här det händer, The Whisky Exchange. Alltså jag kan inte för mitt liv förstå denna onani i whisky. Det kan absolut vara gott, men det var som igår. Vi tar en pinne, Glenfiddich liksom, och han vägrar (Wiberg), det går inte att dricka. Det smakar ju som alla andra whiskys. Kanon”.

Wiberg:

Nej, det kan du inte. Men du har ju inga intressen, Måns! Du vet inte hur det känns att fullkomligt dyka ner i diverse hemsidor för att fullständigt glömma alla koncept om tiden, vilket är det hela livet faktiskt går ut på.